Ahmet Tevfik Efendi’nin 1890’lı yılların sonunda Bursa – İnegöl – Yenişehir – Bursa güzergahında gerçekleştirdiği ve Velosipet İle Bir Cevelan (Bisikletle Bir Gezinti) ismiyle yazıya döktüğü bisiklet turu, Bursa Bisiklet ve Doğayı Sevenler Derneği tarafından günümüze taşındı. 110 bisikletçi aynı güzergahta turu hayata geçirirken, Cuma akşamı İnegöl’de DOSTUM merkezinde konakladılar.
1890 yılında Ahmet Tevfik Efendi’nin bir arkadaşıyla birlikte İstanbul’dan gemi yolculuğu ile başlayıp ardından Mudanya’dan bisikletle İnegöl, Yenişehir ve yeniden Bursa’ya dönüş olarak gerçekleştirdiği bisiklet turu, Bursa Bisiklet ve Doğayı Sevenler Derneği ve bazı kuruluşların katkılarıyla günümüze taşındı. 2010 yılında yeniden hayata geçirilen bu özel tur, bu yıl 9’uncu kez düzenlendi.
Geçmiş yıllarda da İnegöl’ü konaklama alanı olarak kullanan 110 bisikletçi, bu yıl da yine İnegöl’de bir gece konakladı. İnegöl Belediyesi tarafından Cuma akşamı Yeniceköy Mahallesinde bulunan DOSTUM merkezinde misafir edilen bisiklet tutkunları, buradaki bungalov evlerde ve kamp alanlarında çadır kurarak geceyi geçirdi. Renkli görüntülerin yaşandığı gecenin sabahında, İnegöl Belediyesi tarafından 110 bisiklet tutkununa kahvaltı ikram edildi. Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit’in de katıldığı kahvaltıda, bisiklet tutkunları erken saatlerde kahvaltılarını tamamlayıp yola koyuldu.
100 YILLIK BİSİKLET MACERASI GÜNÜMÜZE TAŞINDI
Rotayı tamamlamak üzere bisikletleriyle Yeniceköy’den hareket eden 110 kişilik grup, DOSTUM’dan ayrılmadan önce bungalov evlerin önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. DOSTUM merkezine hayran kalan ekiple yapılan toplu fotoğraf çekimi sırasında açıklamalarda bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, “120 yıllık bir macera olan ‘Velosipetle bir Cevelan’ın 2010 yılından beri yeniden canlandırılmasına vesile olan Bursa Bisiklet ve Doğayı Sevenler Derneği mensupları başta olmak üzere tüm bisiklet tutkunlarına şehrimize hoş geldiniz demek istiyorum. Yapılan bu etkinlikten bahsetmek gerekirse; Ahmet Tevfik Efendi 1890’lı yılların sonunda 2 adet bisiklet satın alarak bir arkadaşına da bisiklet kullanmayı öğreterek İstanbul’dan başlayan bir yolculuğa çıkar. İstanbul’dan Mudanya’ya yaptığı gemi yolculuğundan, Bursa – İnegöl – Yenişehir – Bursa güzergahındaki bisiklet turu gezisini kayda geçirir. İstanbul’a döndükten sonra 1900’de bastırdığı gezi notları, bize 20.y.y. eşiğindeki Bursa’nın renkli bir panoramasını çizer. İbnül Cemal Ahmet Tevfik’in kaleme aldığı ‘Velosipet İle Bir Cevelan’ (bisikletle bir gezinti) gezi notlarını Osmanlıcadan günümüz Türkçesine çeviren ve kitaplaştıran Cahit Kayra’nın çabaları ile 2006 tarihinde basılmıştır. 100 yıllık bu bisiklet macerasını günümüze taşımak için Bursa Bisiklet ve Doğayı Sevenler Derneği bazı kuruluşların da desteğini alarak düzenlemiş olduğu ve 2010 tarihinde ilkini gerçekleştirdiği bisiklet turu geleneksel hale getirilmiş ve belirtilen bu güzergahlar takip edilerek bu güzel öykünün canlı kalması adına bisikletçiler daha öncede İnegöl’ümüzde misafir edilmişti. Bu yılda Bisiklet tutkunlarını DOSTUM’da misafir ediyoruz. Dün akşam kamp kuran misafirlerimiz, bu sabah tertip ettiğimiz kahvaltı sonrası yollarına devam edecek” dedi.
BİSİKLET İNEGÖL İÇİN BİR TUTKU
İnegöl’de de bisiklet kullanımının çok yaygın olduğuna dikkat çekerek konuşmasını sürdüren Başkan Yiğit; “İnegöl’de 11 bin 992 Motosiklet, 53 bin 442 adet otomobil, kamyonet, minibüs, traktör ve benzeri araç var. Bunun yanında 100 bin civarında oturumun olduğu şehrimizde 200 bine yakın bisiklet var. Bu yüzden İnegöl’de bir bisiklet gerçeği var. Hemen her evde en az bir bisiklete rastlamak mümkün. İnegöl’ün bisikletle tanışıklığı çok eskilere dayanıyor. Kent Müzemizde 1940 yılına ait bisiklet ehliyeti, bir dönem İnegöl’deki bisiklet sayısı ve kullanıcılarının çok fazla olduğunu ve bunlara bir düzen sağlamak için ehliyet verildiğini gösteriyor. Bisiklet, biz İnegöllüler için bir tutkudur. Dolayısıyla böyle bir organizasyonda konaklamak için İnegöl’ün tercih edilmesi de bizleri sevindirdi. Şehrimizdeki bu bisiklet geleneğini sürdürmek için Belediye olarak günümüz şartlarına uygun faaliyetlerle de bu tutkuyu canlı tutmaya devam ediyoruz. Doğa Sporları ve Turizm Merkezimiz (DOSTUM) bünyesinde bisiklet branşımız da var. Dostum çatısı altında çocuklarımızın ve gençlerimizin bu spor ile uğraşması için dönem dönem Bisiklet Şölenleri düzenliyoruz” diye konuştu.