22 Kasım 2024, 13:06Namaz VakitleriFirma RehberiReklamİletişim
  • Dolar: 30,6745 TL
  • Euro: 33,1130 TL
  • Altın: 1.996,86 TL
  • Borsa: 9.045,97
  • Beyaz Ekmek ve Pirinç Sigara Kadar Riskli!
  • Android Kullanıcıları Bu Virüse Dikkat
  • Bilardoda Dünya İkincisi Olduk
  • Putin`in Sözcüsünden Türk-Rus Savaşı Yorumu
  • Balıkesir`de Bir Hastaya Domuz Gribi Teşhisi Kondu
24 Nisan 2017 Pazartesi, 15:43

Altınoluk MYO Öğrencileri GENÇDES Projesi ile Geleneksel Boyamaları Öğrenecek

Balıkesir Üniversitesi Altınoluk Meslek Yüksekokulunda hazırlanan “Unutulmaya Yüz Tutan Geleneksel Boyamanın, Gençlerle Geleceğe Aktarılması” başlıklı proje, Kültür ve Turizm Bakanlığınca GENÇDES kapsamında desteklenmeye layık görüldü.

Paylaşmak İster Misiniz?
Altınoluk MYO Öğrencileri GENÇDES Projesi ile Geleneksel Boyamaları Öğrenecek

Projenin uygulanmasıyla birlikte unutulmaya yüz tutan geleneksel boyamaların Altınoluk MYO’daki öğrenciler aracılığıyla geleceğe aktarılması hedeflendi. Yürütücülüğünü Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Selami Selvi’nin yaptığı proje, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü ile Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümünde öğrenim gören 17-24 yaş arasındaki öğrencileri kapsayacak.

Proje yürütücüsü Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Selami Selvi; “Projenin hedef kitlesini oluşturan öğrencilerimize; Kazdağları’ndaki bitki çeşitliliği hakkında bilgiler verilerek, doğal boyamacılıkta kullanılan tıbbi bitkiler ile doğal boyama yöntemlerini uygulayarak iplik ve kumaşların boyanması, elde edilen boya ekstratlarının tıbbi sabun ve kremlerin renklendirilmesinde kullanılması öğretilecektir. Ayrıca boyanmış yün ipliklerin örülmesi ile elde edilen banyo liflerinin, tıbbi sabun ve kremlerin antiseptik ve antibakteriyel etkilerinden dolayı bölge halkı tarafından ilgi uyandırması ve bu sayede kurulacak üretim reyonlarında bu ürünlerin satışı yapılarak öğrencilere gelir sağlaması da amaçlar arasında yer almaktadır” dedi. Doç. Dr. Selami Selvi, Türk kültüründe köklü bir geleneğe sahip olan bitkisel boyamacılığın zamanla sentetik boyar maddelerle rekabet edemediğini, günümüzde unutulmaya yüz tuttuğunu belirterek; “Bu proje ile Kazdağları’nın eteklerinde yer alan yüksekokulumuzda eğitim gören öğrencilerimize, dağlardan topladıkları tıbbi bitkilerle geleneksel boyama yöntemlerinin öğretilmesi ve proje sonunda almış oldukları eğitimleri gittikleri yerlerde de sürdürülebilir hale getirebilmeleri amaçlandı. Ayrıca proje kapsamında alınacak makine ve teçhizatlarla yüksekokulumuzdaki eğitimin kalitesinin arttırılması ve gelecek dönemlerdeki öğrencilere de doğal boyama yöntemlerini öğretmeye olanak sağlaması hedeflenmektedir” ifadelerini kullandı.

Projenin 2017 yılı sonuna kadar tamamlanacağını söyleyen Selvi, GENÇDES Projelerinden faydalanmak isteyenlerin de 2. Grup Başvuruları için 19 Mayıs 2017 tarihinde kadar Kültür ve Turizm Bakanlığına müracaat edebileceklerini sözlerine ekledi.

Paylaşmak İster Misiniz?
Fikirlerinizi Diğer Okuyucularla Paylaşabilirsiniz