Ayvalık’ta 29 Mayıs 1919 Tarihinde, Yarbay Ali Çetinkaya tarafından atılan ilk kurşunun düzenli ordu tarafından atılmasının yıl dönümü kutlandı.
Kutlama törenine Ayvalık Kaymakamı N.Kemal Nazlı, Garnizon Komutanı P. Albay Aydın Nazlı, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, , Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel, diğer protokol üyeleri, Kahraman Gaziler, Siyasi Parti Temsilcileri, STK Temsilcileri, hazır bulundu.
Açılış konuşmalarının ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün huzuru çelenk bırakıldı. Saygı duruşu ve Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okundu. İstiklal İlkokulu öğrencileri Fatma Duba ve Hüseyin Akıncı tarafından şiirler okundu.
Günün anlam ve önemi konuşmasını yapmak üzere Jandarma Teğmen Yusuf Güvenilir sahneye davet edildi. Teğmen Güvenilir, bugün bu toprakları korumak için ateşlenen ilk asker kurşununu, kahramanlarımızın aziz ruhlarını ve hatıralarını anmak üzere toplanmış bulunduklarının altını çizdi. Ayvalık’ta ilk kurşunun tüm yurdun yanı sıra tüm dünyaya mal olduğunu vurguladı. Ne Mutlu Türk’üm Diyene diyerek sözlerini tamamladı.
Başkan Rahmi Gençer‘’ 97. yıl önce Ayvalık’ta atılan ilk askeri kurşun, LaikTürkiye Cumhuriyeti’nin oluşmasında ilk adımlardan biridir.
Konuşmasını yapmak üzere Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer sahneye davet edildi. Sözüne protokol üyelerinin yanı sıra Kahraman Gazilerimize törene katıldıkları için hoş gediniz, şeref verdiniz diyerek başladı. Başkan Gençer ‘’ 97. yıl önce Ayvalık’ta atılan ilk askeri kurşun,Türkiye Cumhuriyeti’nin oluşmasında ilk adımlardan biridir. 29 Mayıs’ta Yunan Askerleri Ayvalık’a çıkmak istemiştir. 172 Alayın komutanı Yiğit Yarbay Ali Çetinkaya ve yiğit insanlar vardır. Ayvalık çevresinden topladığı milis kuvvetlerle beraber cephe oluşturdular.ve ilk askeri kurşun Ali Çetinkaya ve arkadaşlarına nasip oldu. Bu kurşun 8-9 yıldır savaşan Anadolu İnsanı’na bir umut, Mondros’ta kaybettiklerimize bir güç olmuştur. Bu gücü yaratan felsefe Ayvalık’tan başladığı için bu gururu Ayvalık ve çevresi ,97 yıldır yaşıyor. Kahramanları unutmamız gerekiyor.
Başkan Rahmi Gençer ‘’Mili Mücadele, Ayvalık’ta başlayıp 15 Eylül 1922’de Ayvalık’ta sonuçlanmıştır’’
Bize çökmüş imparatorluğun uzun yıllar savaşından sonra hala dimdik durabilmenin bağımsızlığını kazanabilmenin, hayallerini değil, gerçeğini yaşatmıştır. Küçükköy’den Elmas ve Kasım Bey, Bağyüzü’nden Kır ağa, Altınova’dan Gömeç’ten birçok insan Ali Çetinkaya’nın yanında yer aldı. Mili Mücadele, Ayvalık’ta başlayıp 15 Eylül 1922’de Ayvalık’ta sonuçlanmıştır. Gençlerimize bu gururu anlatmak zorundayız. Birbirimize kenetleyen Laik Cumhuriyet’i birbirimize bağırarak söylemeliyiz. Ali Sansür bu gururu sürekli tüm Anadolu’ya telgrafla göndermiş. Tüm yurda bu gurur bu şekilde yayılmıştır. Fahri Üsteğmen burada şehit olmuştur. O şehidimize ve İstiklal Savaşında yitirdiğimiz şehitlerimize, hain terör saldırılarında şehit olan, polislerimize, askerlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. O şehitler sayesinde burada yaşıyoruz. Hepinizi saygı ve saygıyla selamlıyorum’’dedi