Son Güncelleme: 25 Mart 2016, 13:59
Büyükşehir Meclisi BASKİ oturumunda sulara yapılacak zam da gündem içindeydi. Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza konuyla ilgili söz aldı.
Her ay Tefe oranında suya zam yapılıyor. 1 yıllık toplam artış %11,6’dır. Şimdi ise her ay tefe oranında yapılan artışa ek olarak %10 daha zam yapmak istiyorsunuz. Toplamda %22 zam yapılmış olacak hem tefe oranında artış hem de %10’luk zam kabul edilebilir bir artış değildir.
Tefe oranında her ay zam yapılması uygulaması konusunda aleyhinde Danıştay kararı var. Bu uygulamanın kaldırılması gerekiyor. Biz CHP Gurubu olarak olumsuz oy vereceğiz bu artışı kabul etmiyoruz ve itiraz ediyoruz.
Su faturalarına kademeli fiyat uygulanmaktadır. Tefe oranında artışta olduğu gibi kademeli fiyat uygulama konusunda Danıştay’ın kararı var.
Danıştay’ın bu kararına göre; 2008 de 3591 sayılı esas nolu kararda Ankara Barosu, Ankara Belediyesi ile ilgili idari mahkemeye vermiş idari mahkeme bir takım kararlar almıştır. Ankara Belediyesi bu idari kararları Danıştay’a götürmüş bir kısmını da Ankara Barosu götürmüş. Orada kademe yapılamayacağına dair bir karar var. Ayrıca TEFE’ye göre de su artış fiyatlarının belirlenemeyeceğini gerekçesini ortaya koyarak belirtiyor.
BASKİ’nin yatırımlarını ve harcamalarını biliyoruz. Vatandaşlarımızın kırsal mahallelerimizin, belediyelerimizin arıtma talepleri başta olmak üzere yatırım ve çalışma yaptığını biliyoruz. Masrafının da çok olduğunu biliyoruz. “Su hayattır” diyor. Dolayısı ile ‘hayati’ olan bu konuda daha duyarlı davranmamız gerekiyor. BASKİ zarar etti deniyor. BASKİ ticari bir kuruluş değil arkadaşlar. Mal satışı yapıp kar elde etmek amacı olan bir kurum değil. Hizmet kurumudur. Bütçesinin tamamını vatandaşa hizmet olarak kullanır. Karşılığında bir gelir elde etmeyebilir. Onun için BASKİ zarar etti diye bir şeyi ben kabul etmiyorum.
Su fiyatlarında Balıkesir’i ve ilçeleri kapsayan ortak bir fiyata geçilmesi lazım. İstanbul ve Kocaeli’nde de olduğu gibi kademe kademe tek tip fiyat uygulamasına geçileceği söylendi. Ancak 2 yıllık uygulama gösteriyor ki bu konuda bir çalışma yok. Her ilçeye, su fiyatı yüksek olana da düşük olana da aynı zam oranı uygulanırsa su fiyatları bir birine yaklaşmaz daha çok açılır. Bu doğru bir yöntem değil. Eğer niyetimiz ortak bir noktada buluşmaksa tüm Balıkesir ilinde tek fiyata doğru gitmekse bu uygulama doğru değil. Fiyat uygulamalarında yavaş yavaş farklar yok edilmeli.
Bandırma, Türkiye genelinde en pahalı suyu kullanan kentlerden biridir. Suyun baraj gövdesinden alınmaması nedeniyle suyun maliyeti yüksektir. Yerel seçimler öncesi Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Bandırma’nın ihtiyacı olan suyun Gönen Barajı ana gövdesinden alınmasıyla ilgili projeyi Edip Uğur ile birlikte uygulamaya koyacaklarını belirtmişti. Eroğlu; “Bandırma suyu baraj gövdesinden alacak” demişti. Bununla ilgili projenin de bir an önce hayata geçmesini istiyoruz ve çok yüksek olan Bandırma’nın su fiyatlarının arttırılmasına karşı çıkıyoruz” dedi.