İnegöl Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün düzenleme çalışmalarıyla yeni bir kimliğe bürünen Bayramşah Camii, yeni görünümüyle Cuma namazında İnegöl protokolünü ağırladı.
Kırsal mahallelerde hizmet seferberliğini sürdüren İnegöl Belediyesi, Bayramşah Mahallesinde bulunan tarihi değere sahip Bayramşah Camisinde çevre düzenlemesi çalışması başlatmıştı. Cami etrafındaki atıl vaziyetteki alanların da değerlendirildiği çalışma tamamlanarak Bayramşah Camisi yeni görünümüne kavuştu.
İnegöl Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından yapılan çevre düzenlenmesinin tamamlanmasının ardından, Belediye Başkanı Alinur Aktaş bugün beraberindeki Başkan Yardımcıları Alper Taban ve Eşref Yiğit ile AK Parti İlçe Başkanı Adem Demirel, AK Partili bazı yöneticiler ve meclis üyeleri ile Bayramşah mahallesine bir ziyaret gerçekleştirdi. Cuma namazını yeni çehresine kavuşan Bayramşah camisinde kılan protokol üyeleri, ardından düzenlemesi tamamlanan bahçede vatandaşlarla bir araya gelip sohbet etti. Ayrıca mahalle sakinlerine pilav ikramında bulunuldu.
MUHTARDAN TEŞEKKÜR
Cuma namazı sonrası mahalle sakinleriyle yapılan buluşma, Bayramşah camisi müezzini Selami Gülenç’in Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından Bayramşah Mahalle Muhtarı Nihat Çağın kısa bir konuşma yaptı. Muhtar Çağın, “Camimizde yapılan çevre düzenlemesinin tamamlanması nedeniyle düzenlenen etkinliğe katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımıza ve burada bulunan diğer büyüklerimize köyümüzün bu gibi eksiklerinin giderilmesinde gösterdikleri ilgi alaka nedeniyle kendilerine minnet duygularımızı iletiyoruz” dedi.
KÖYLERDEN UZAKLAŞTIK
Belediye Başkanı Alinur Aktaş da yaptığı selamlama konuşmasında Bayramşah Camisi bahçesinde bir çevre düzenlemesi yapıldığını belirterek, “Burada arkadaşlarımızın bir çevre düzenleme çalışması olmuştu. Bu çalışma tamamlandı. Bugün de hem Cuma namazımızı Bayramşah Mahallemizde kılalım, hem de kendilerine bir pilav ikram edelim istedik. Tabi İnegöl artık çok büyük. 50-60 yıl öncesine gitsek, Bayramşah mahallesinin nüfusunun daha yoğun, İnegöl’ün ise 20-30 bin nüfusa sahip olduğunu görürüz. Ama İnegöl’ün bugün 249 bin nüfusu var. Her yıl da 7-8 bin üzerine koyuyor. Hariçten de 13 bin civarında Suriyeli mülteci misafirlerimiz var. 2014’teki büyükşehir yasasıyla birlikte de bu işin köyü, merkezi, kırsalı kalmadı. İnegöl’ün her tarafı aynı. Temizlik hizmeti her tarafa götürülüyor, park, bahçe her tarafa yapılıyor, meydan düzenlemesi, alt yapısı, üst yapısı her tarafta icra edilmeye çalışılıyor. Biz İnegöl’ün belki hep mobilyasını, köftesini, kaplıcasını, ekonomisini, ihracatını, organize sanayi bölgesini konuşuyoruz. Sadece burada değil birçok yerde belki de hep bunları konuşmaktan dolayı tarım ve kırsal kesim ikinci planda kalıyor. Zaten sanayileşen toplumlarda tarımdan giderek uzaklaşıldığını görüyoruz. Aslında bu düşülen ciddi hatalardan biri. Hollanda’nın tarım toprakları bizim 3’te 1’imiz, ama Hollanda’nın tarım gelirleri bizim 3 katımız. Biz artık köylerde yaşamayı, köylerde durmayı bir zül olarak görmeye başladık ve hızla köylerden uzaklaştık” dedi.
GERİ DÖNÜŞÜ HIZLANDIRMAK ADINA ÇALIŞMALAR YAPILDI
Köyden kente göçün tersine dönmesi adına çalışmalar yapıldığına dikkat çekerek konuşmasını sürdüren Aktaş, “Az önce muhtarımdan güzel bir şey duydum, ufak ufak geriye dönüşlerde başladı dedi. Bu ileriki yıllarda daha da artacak inşallah. Eğer yolunuz güzelse, alt yapınız varsa, belirli imkanlar varsa niçin köylerde yaşamayalım. Dolayısıyla bunu hızlandırmak adına bir sürü çalışmalar yaptık. Çiftçi Malları Koruma Meclisini kurduk. Ürün toplama merkezleri yapıyoruz. Kayapınar ve Dipsizgöl’de yaptık, Cerrah’taki de yakında bitecek. Kestane fidanından sera örtüsüne, ceviz soyma makinesinden salça çekme makinesine, yonca ve arı kovanı dağıtımlarına kadar bir sürü çalışmalar yapıyoruz. Meydan düzenlemesi, yol, asfalt, alt yapı, üst yapı, cami çevre düzenlemesi… Bunların hepsini yapıyoruz” diye konuştu.
95 BİN TL’YE MAL OLDU
Bayramşah camisinde yapılan çevre düzenlemesi çalışmasına ilişkin de konuşan Aktaş, şöyle devam etti: “Bugün de burada arkadaşlarımızın daha önce yaptığı, muhtarımızın da takip ettiği bir düzenleme. Eski hali atıl, kötü bir yerdi. Arkadaşlarımız park ve bahçeler müdürlüğü marifeti ile burada bir çalışma yaptılar. Yerde özellikle caminin ve köyün doğasına uygun olsun diye özellikle kayrak taşını kullandık. Kayrak taşı işçiliği de zor bir işçiliktir açıkçası. Aynı uygulama duvarlarda da yapıldı. Cami girişinden çıkışına, duvarlarına, banklarına ve çöp kovalarına varana kadar bir düzenleme yapıldı. Yaklaşık 95 bin TL’lik bir yatırım yapıldı.”
2017’DE NELER YAPILACAK
Başkan Aktaş, konuşmasının sonunda 2017 yılında kırsal mahallelerde neler yapılacağına ilişkin bilgi vererek, “Çitli, Akbaşlar ve Turgutalp mahallelerimizde hayata geçirdiğimiz erken uyarı sistemini arttırmayı hedefliyoruz. Akıncılar ve Deydinler Mahallelerimizde inşallah yeni ürün toplama merkezlerimiz olacak. Süt toplama merkezi yapacağız. Güneş enerjisi santrali ile ilgili fizibilite çalışmaları bitecek. 10 tane kırsal mahallemize köy meydanı, 17 tane kırsal mahallemize de inşallah çocuk parkı yapacağız. 500 tane arı kovanı, 10 adet ceviz silkme, 15 adet ceviz soyma, 20 adet de salça makinesi dağıtımı gerçekleştirilecek. 3 bin ceviz, 3 bin kestane fidanı ve 125 bin de çiçek çimi dağıtımı gerçekleştireceğiz. Amaç kırsalda hayatı canlandırmak, kırsalda verimliliği arttırabilmek. Ayrıca Alibeyköy Mahallemizde de bir Doğal Yaşam Çiftliği yapıyoruz. Artık şehir merkezinde çocuklar maalesef doğadan, topraktan müthiş derecede uzaklaşmış durumdalar. İnşallah bu Doğal Yaşam Merkezi de bize ciddi bir değer katacak” açıklamalarında bulundu.
Konuşmaların ardından İnegöl Müftü Vekili İsmail Yıldırım’ın yaptırdığı dua sonrası vatandaşlara ve davetlilere pilav ikramında bulunuldu.