Bursa Mükemmellik Ödülü Deneyim Paylaşım Konferansı’na katılan Başkan Bozbey: Kurumlararası koordinasyon sisteminin çözülememiş olmasının sebebi, yöneticilerin kalite yönetim sistemine inanmıyor olmasındandır.
Bursa’da 2008 yılından bu yana BUSİAD ve KalDer Bursa Şubesi iş birliğiyle yürütülen Mükemmellik Ödülü’nde 2016 yılı çalışmaları, BUSİAD Evi’nde düzenlenen basın toplantısı ve Bursa Mükemmellik Ödülü Deneyim Paylaşım Konferansı ile başladı. Toplantıya Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarık Tezel, KalDer Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Elbay, Bursa Mükemmellik Ödülü Yürütme Kurulu (BMÖYK) Başkanı Sadettin Çiçek ile ödül sürecinde daha önce yer alan kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. KalDer Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Elbay, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarık Tezel ve BMÖYK Başkanı Sadettin Çiçek, ödül takvimi ve ödül süreci hakkında bilgi verdi.
2016 Bursa Mükemmellik Ödülü basın toplantısının ardından Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bürosit Genel Müdürü Turgay Çalışkan, Doğupres Finans Direktörü Tekin Ekinci, BMÖYK Başkanı Sadettin Çiçek’in moderatörlüğünde sunum yaptı.
Türkiye’de ve dünyada belediye olarak ilk defa EFQM Mükemmellik Başarı Ödülü’nü alan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de deneyimlerini paylaştı. Ödül sürecinde Nilüfer Belediyesi’nin katılımcılık, eşitlik, demokrasi ve insan odaklı çalışmaları hakkında sunum yapan Başkan Bozbey, kamu kurumlarında mükemmellik modelini sürdürebilmenin zorluklarına dikkat çekti. Mustafa Bozbey, kamuda mükemmelliğe; kurumlar arası koordinasyon sistemi kurularak ulaşılacağının altını çizdi. Bozbey, “Kamuda kalite sistemini, mükemmellik modelini sürdürebilmek hayli zor. Çünkü kamu özel şirketler gibi değil. Bağlı olduğu yönetmelikler var, sık sık değişen yasaları var ve bağlılık dereceleri var. Örneğin bir ilçe belediyesi olarak bakanlıklar hariç yaklaşık 10 civarında kurumla bağlılık var. Bu zorlukları aşmak için ilk olarak kurumlar arası koordinasyon sistemine geçilmesi gerekiyor. 2000’li yılları geçtik ama kurumlar arası koordinasyon sisteminin halen daha kurulmamış olmasından dolayı vicdan azabı duyuyorum. Olur mu? Kesinlikle olur. Nasıl olur? Kalite kongrelerinde bu kentin ilgili yöneticileri, siyasileri ya da bu ülkenin bakanları, başbakanları bu kongrelere gelir ve sisteme sahip çıktığını gösterirse işte o zaman alttaki bu süreçler kendiliğinden çözülerek devam eder. Bu koordinasyon sisteminin çözülememiş olmasının sebebi yöneticilerin kalite yönetim sistemine inanmıyor olmalarından dolayıdır. Birçok kalite kongresine gidiyorum. Hep 'hangi bakanı orada göreceğim’ diye düşünerek gidiyorum, 'Başbakan gelir mi, hangi bakan gelir’ diye düşünüyorum ama her gittiğim kongreden üzülerek ayrılıyorum. Siyasiler kalite sistemine sahip çıkmıyorlar ve kamudaki kurum ve kuruluşlar da bundan etkileniyor” dedi.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yerel demokrasinin güçlenmesi için gerekli ortamı oluşturan bir yapıda olduklarını vurguladı. Mahalle Komiteleri aracılığıyla demokrasi kültürünü yaygınlaştırmak istediklerini kaydeden Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi olarak hizmet standartları ve yönetim mükemmelliğinde sürdürülebilir, yenilikçi yaklaşımlarla da uluslar arası düzeyde örnek ve lider bir yerel yönetim kurumu, demokrasi kenti olmak istediklerini söyledi. Türkiye’de son zamanlarda demokrasiye ihtiyacın daha net anlaşıldığını belirten Bozbey, yerel demokrasinin uygulanması konusunda özgürlük, katılımcılık, sosyal belediyecilik, vicdan ve eşitlik anlayışıyla hareket ettiklerini söyledi. Bürosit Genel Müdürü Turgay Çalışkan ve Doğupres Finans Direktörü Tekin Ekinci de kurumlarının mükemmellik yolculukları hakkında sunum gerçekleştirdi.