Cumartesi günü Eskişehir’den İnegöl’e gelen Anadolu Üniversitesi Öğrencileri, Yeniceköy’de bulunan Doğa Sporları ve Turizm Merkezi (DOSTUM) ile Kent Müzesini ziyaret etti. Öğrencilere DOSTUM kapsamındaki branşlar anlatıldı.
İnegöl Belediyesi’nin mega projelerinden biri olan ve şehrin kapılarını doğa turizmine açan DOSTUM (Doğa Sporları ve Turizm Merkezi) projesi, hafta sonu Eskişehir’den İnegöl’e gelen Anadolu Üniversitesi öğrencilerine tanıtıldı. Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören öğrenciler, beraberindeki öğretim görevlileri ile birlikte önce Yeniceköy’de bulunan DOSTUM merkezini ziyaret etti, ardından da Kent Müzesi ve Mobilya Müzesini gezerek İnegöl hakkında bilgi edindi. DOSTUM ziyareti sırasında öğrenciler öğretim görevlileri kontrolünde model uçak kullanım deneyimini de yaşadı.
“GÖRDÜKLERİMİZDEN ÇOK MEMNUN OLDUK”
DOSTUM merkezi ziyaretinde öğrencilere İnegöl Belediye Meclis Üyesi ve BEBKA DOSTUM proje koordinatörü Nedim Bayram eşlik etti. Öğrencilere DOSTUM’un branşları tek tek anlatılıp bilgi verildi. DOSTUM merkezi ziyareti sonrası bir açıklama yapan Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Araştırma görevlisi Dr. Zafer Öznalbant, “Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinde araştırma görevlisi olarak çalışıyorum. İnegöl Belediyesi’nin başlatmış olduğu BEBKA destekli Doğa Sporları ve Turizm Merkezi projesini incelemek üzere İnegöl’e geldik. Burada kurulmuş olan 12 branşı içerisinde barındıran proje kapsamında bilgi edinmeye geldik. Meclis üyesi Nedim Bey bize tesis hakkında bilgiler verdi. İleriye yönelik düşüncelerini bildirdi. Biz de gördüklerimizden çok memnun olduk. İnşallah ilerleyen dönemlerde birlikte güzel çalışmalar yapmayı arzu ediyoruz” dedi.
ÖĞRENCİLER HAYRAN KALDI
Öğrenciler DOSTUM ziyareti sırasında öğretim üyeleri nezaretinde model uçak kullanma deneyimini de yaşadılar. Eğlenceli dakikaların yaşandığı DOSTUM merkezinde öğrenciler branşlara büyük ilgi gösterirken, bu hizmetin çevre şehirlere de örnek olması temennisinde bulunarak Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a ve projede emeği geçenlere teşekkür ettiler.
İNEGÖL’DE EKO TURİZM DOSTUM’LA CANLANACAK
Anadolu Üniversitesi öğrencileri DOSTUM’un ardından Kent Müzesi ve Mobilya Müzesini de gezdi. Müze ziyareti sırasında öğrencilere Belediye Başkanı Alinur Aktaş da eşlik ederken, müzede öğrencilere yönelik bir konuşma yapan Başkan Aktaş, İnegöl hakkında bilgiler verdi. İnegöl’ün Bursa’nın merkezden sonraki en büyük ilçesi olduğuna dikkat çeken Aktaş, “Birçok ilden büyük bir ilçe İnegöl. Mobilyası çok meşhur. 2 bin 500 civarında irili ufaklı mobilya firmaları var. Köftemiz meşhur, kaplıcalarımız var. DOSTUM’da bizim yeni projelerimizden biri. İnegöl her ne kadar sanayi ile ön plana çıksa da aslında kırsal nüfusu da olan bir şehir. Tarımda da iyiyiz. Bu konuda ciddi çalışmalar yapılıyor. Bu kırsal potansiyelle birlikte aynı zamanda eko turizmi ve beraberinde İnegöl’deki doğal turizmi canlandırabileceği algısı bizde oluştu. Neler yapılabilir düşüncesinden hareketle 12 branş ortaya çıktı bunların ana branşları sivil havacılık ve yamaç paraşütü olmak üzere…” dedi.
İnegöl’de doğal güzelliklerin var olmasının bu projeyle ilgili kendilerini heyecanlandırdığını da vurgulayan Aktaş, “Fevziye kanyonu var, Aktaş tepe var… Fethiye’de 1900 rakımlı tek taraflı bir tepe var. Aktaş tepe 2232 rakımlı ve 3 tarafa kalkış imkanı bulunan bir tepe. Bu bilgiler doğrultusunda arkadaşlarımız araştırmalarını yaptılar ve BEBKA’dan da destek alınarak bu projeye başladık” diye konuştu.
İNEGÖL TARİHİ OLAN BİR ŞEHİR
Müze hakkında da konuşan Aktaş, şöyle devam etti: “Bulunduğumuz bu alan ben göreve başladığımda Belediye’nin ek binasıydı. Korumalı bir binaydı. Benim dönemimden önce hiç restorasyon yapılmamış olmasına rağmen biz 18-20 civarında restorasyon yaptık. Burayı da Kent Müzesine dönüştürdük. İnegöl tarihi olan bir şehir. Dolayısıyla burada şehrin geçmişini yansıtıyoruz. Hemen yanı başında da ikinci müzemizi yaptık. Modern bir bina ve BEBKA’dan destek alınarak yapılmış Mobilya Müzesi. Mobilya İnegöl için çok önemli ve ayrı bir yeri var, tarihçesi var. Orada da mobilyanın geçmişini göreceksiniz. Şimdi üçüncü bir müze, bir göç müzesi düşünüyoruz. İnegöl farklı coğrafyalardan, Anadolu’dan, Balkanlardan, Kafkaslardan göç almış bir şehir.”
Aktaş’ın konuşmasının ardından öğrenciler Kent Müzesi ve Mobilya Müzesini de rehber eşliğinde gezdi.