22 Kasım 2024, 10:26Namaz VakitleriFirma RehberiReklamİletişim
  • Dolar: 30,6745 TL
  • Euro: 33,1130 TL
  • Altın: 1.996,86 TL
  • Borsa: 9.045,97
  • Beyaz Ekmek ve Pirinç Sigara Kadar Riskli!
  • Android Kullanıcıları Bu Virüse Dikkat
  • Bilardoda Dünya İkincisi Olduk
  • Putin`in Sözcüsünden Türk-Rus Savaşı Yorumu
  • Balıkesir`de Bir Hastaya Domuz Gribi Teşhisi Kondu
18 Mayıs 2016 Çarşamba, 21:35

Homofobi ve transfobi hepimizin meselesi

17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü etkinliklerinde, toplumsal eşitliğin sağlanması adına yapılan mücadele masaya yatırılarak “Homofobi ve transfobi hepimizin meselesi” vurgusu yapıldı.

Paylaşmak İster Misiniz?
Homofobi ve transfobi hepimizin meselesi

Eşitlikçi, ötekileştirmeyen ve özgürlükçü felsefesiyle çalışmalarını yürüten Nilüfer Belediyesi, Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü’nde önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Nazım Hikmet Kültürevi’nde gün boyu gerçekleştirilen atölyeler, panel ve tiyatro gösterisinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği alanında eşitlik mücadelesi ve toplumsal farkındalık sağlama üzerinde duruldu. “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “HİV/AİDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar”, “LGBTİ Temel Kavramlar ve Sık Sorulan Sorular” konulu atölyelerde Özge Gür, Mert Güzel, Oğulcan Ekiz katılımcılarla bir araya gelerek sorunları ele aldı.

Günün ikinci bölümünde de “Homofobi ve Transfobi Herkesin Meselesi” konulu panel gerçekleştirildi. Panelistler arasında yer alan Özgür Renkler Derneği’nden Semih Özkarakaş, “Yerelde Homofobi ve Transfobi ile Mücadele” başlığı altında Bursa genelinde örgütlenmeleri ve çalışmalarından bahsetti. Özkarakaş, “Yerelin sınırlarını belirlemek istiyoruz. Bursa’da 3 yıldır çalışmalar yapıyoruz ve geçmişten gelen tarihsel hataları tamir etmek istiyoruz. En önemli sorunumuz toplumun bizi tanımaması. Topluma göre biz anormal ve en ötekiyiz. Nilüfer Belediyesi ile ortak etkinlikler yapıyoruz. Toplumsal eşitliğin ve farkındalığın sağlanması için Nilüfer Belediyesi bize her zaman destek olmaya çalışıyor” dedi.

“Transfobi Kıskacında Trans Olmak” başlıklı söyleşi gerçekleştiren İzmir Siyah Pembe Üçgen Derneği’nden Demet Yanardağ da toplumsal cinsiyet normaline değinerek, “Herkes toplumda transeksüellerin cinsiyet kimliğinden dolayı yadırgandığını düşünüyor. Sistem öyle bir şey dayatıyor ki tüm cinsiyetler bu bakış açısının altında eziliyor. Erkek ve kadın olmanın sorumluluğu büyük, bizlere iki cinsiyetten de saldırılar geliyor. İnsanlar ne yazık ki kendi gibi olmayanı dışlıyorlar. Bence farklılıklara alışmak gerekiyor ki herkes eşit olabilsin. Halbuki eşit olmak ve özgür olmak ne güzel şey. İnsan haklarının geliştiği ülkelerde bu ayrımcılık haliyle çok daha az. Biz de bu eşitliğin sağlanması için elimizden geleni yapıyoruz” diye kaydetti. Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü’nde yapılan etkinlikler kapsamında '80’lerde Lubunya Olmak’ adlı tiyatro oyunu da sergilendi. İzleyicilerden büyük ilgi gören oyun büyük alkış aldı.
Paylaşmak İster Misiniz?
Fikirlerinizi Diğer Okuyucularla Paylaşabilirsiniz