22 Kasım 2024, 13:08Namaz VakitleriFirma RehberiReklamİletişim
  • Dolar: 30,6745 TL
  • Euro: 33,1130 TL
  • Altın: 1.996,86 TL
  • Borsa: 9.045,97
  • Beyaz Ekmek ve Pirinç Sigara Kadar Riskli!
  • Android Kullanıcıları Bu Virüse Dikkat
  • Bilardoda Dünya İkincisi Olduk
  • Putin`in Sözcüsünden Türk-Rus Savaşı Yorumu
  • Balıkesir`de Bir Hastaya Domuz Gribi Teşhisi Kondu
27 Eylül 2016 Salı, 18:52

"İhracatta Yeni Pazarlar Bulmamız Şart”

İNTARF 2016 Tarım Fuarı’nın son gününde çiftçilere yönelik düzenlenen “İnegöl’de Tarım Ürünleri İhracatı” panelinde konuşan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, tek bir Pazar üzerine yoğunlaşılmasının mağduriyete yol açacağını ifade ederek, “İhracatta yeni kapıları bulmamız şart” dedi.

Paylaşmak İster Misiniz?

İnegöl Tarım Fuarının açılış günü çiftçilere yönelik olarak “Kırsal Kalkınma” adı altında bir panel düzenleyen İnegöl Belediyesi, tarım fuarının son gününde de “İnegöl’de Tarım Ürünleri İhracatı” adı altında bir panel gerçekleştirdi. Sektör temsilcilerinin hazır olduğu panele Bursa Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Osman Barbaros Kemer konuşmacı olarak katıldı.

Panelde tarım sektöründe gerek üretimde gerekse ihracatta yaşanan sıkıntı ve sorunlar ile İnegöl tarımına farklı bir bakış açısı getirebilecek konular üzerinde duruldu.

ÜRETİCİLERİMİZİN KAYIPLARINI AZALTABİLİRİZ
“İnegöl’de Tarım Ürünleri İhracatı” adı altında düzenlenen panelin ilk konuşmacısı olan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan konuşmasında; “Ülkemizde üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması için belli bir plan doğrultusunda yıllara yayılarak bir tarım üretiminin yapılması gerektiği konusunda çalışmalar yürütmemiz gerekmektedir. Özellikle bu konuda yurtdışında bunun örneklerine rastlamaktayız. Kısa, orta ve uzun vadede tarıma yönelik programların hayata geçirilmesiyle üreticilerimizin uğradıkları kayıpların azalacağına yürekten inanıyoruz” dedi.

“ÜRETİMİN ESASI ÜRETİCİLERDİR”
Üretimin esası üreticilerdir diyen Yazgan; “Üreticiler olmasa bu sektöre bağlı birçok sanayi kolu yok olmaya mahkumdur. Özellikle ihracat konusunda farklı ülkelere ve farklı üreticilere yönelmemiz gerekmektedir. Sadece belirli bir yöne kanalize olursak mağduriyet yaşamamız kaçınılmaz olacaktır. Bunun örnekleri de önümüzde durmaktadır. O yüzden devletimizin öncülüğünde üretici birliklerinin de destekleriyle ihracatta yeni kapıları bulmamız şart. Özellikle tarladan sofraya getirirken kendi soframıza koyduğumuz gibi kasalara koyup diğer dünya insanlarının sofrasına da aynı kalitede ürünü sunmak zorundayız. Aynı temizlikte, aynı albenide sunmak zorundayız” dedi.

İNEGÖL’DE TARIM SEKTÖRÜNÜN ÖNCÜ BİR ROL ÜSTLENMESİ GEREKİYOR
İnegöl tarımına farklı bir bakış açısı getiren Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Osman Barbaros Kemer de konuşmasında; “İnegöl’ün ekonomik gelişmesinde tarım sektörünün sanayi sektörü kadar öncü bir rol üstlenmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Verimli tarım arazilerine sahip İnegöl’ün tarım alanında hem bölgesinde hem de uluslararası alanda istenilen düzeye ulaşması için tüm kurum ve kuruluşlar katkı ve destek vermelidir” dedi.

İnegöl’de tarım sektöründe yaşanan sıkıntılara da değinen Kemer; “Tarım sektöründe yıldan yılda üretimde dalgalanmalar yaşanmaktadır. Bunun önüne geçilmesi noktasında belirli bir plan ve programın yapılması gerekmektedir. Tarım üreticilerinin mağduriyet yaşamaması için kamu kurum ve kuruluşlarının birlik ve beraberlik içerisinde bu konular üzerine gitmeleri hayati önem taşımaktadır. Tarım sektöründe yaşanan sıkıntı ve sorunların diğer sektörlere de yansıyacağını unutmamamız gerekmektedir. İnegöl’ün tarım potansiyelini üst seviyelere çıkarmak için elimizden gelen her türlü özveri ve gayreti göstermemiz gerekmektedir” dedi.

Panelin sonunda konuşmacılar çiftçilerin sorularını cevapladı.

Paylaşmak İster Misiniz?
Fikirlerinizi Diğer Okuyucularla Paylaşabilirsiniz