Bursa’da faaliyet gösteren Mina Otizmle Yaşam Derneği (MOYAD) yönetimi, engelli çocuklarla birlikte Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı ziyaret etti. Dernek yönetimi tarafından İnegöl Belediyesi’ne “Otizm Dostu Belediye” unvanı verildiği açıklandı.
Bursa’da 2012 yılında kurulan Mina Otizmle Yaşam Derneği (MOYAD) tarafından İnegöl Belediyesi’ni “Otizm Dostu Belediye” unvanı verildi. Aynı zamanda Anadolu Otizm Federasyonu Başkanı olan Mina Otizmle Yaşam Derneği Başkanı Canan Cihan Kılıç, bugün beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, engelli çocuklar ve aileleriyle birlikte Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı ziyaret etti. Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin’in de hazır bulunduğu ziyarette Aktaş, özel misafirlerini meclis salonunda ağırladı.
OTİZM DOSTU BELEDİYE
Buluşma sırasında dernekleri ve çalışmaları hakkında bilgi veren Mina Otizmle Yaşam Derneği Başkanı Canan Cihan Kılıç, “Biz Bursa’da 2012 yılında kurulan bir derneğiz. Velilerimizden ve ailelerimizden oluşan bir dernek. Ayrıca 2014 yılında da Anadolu Otizm Federasyonunu kurduk Bursa merkezli olarak. 7 tane üye derneğimiz var. Ardından Türkiye Otizm Meclisi kuruldu. 3 Aralık 2016’da Başbakanımız otizm eylem planını kabul etti ve 6 Bakanlığı ve belediyeleri ilgilendiren 6 ana madde etrafında çalışmalar başladı. 2019 yılına kadar süre var ve çalışmalar hem yerelde hem ulusal anlamda sürüyor. Böylelikle okullarımızı ve ilçelerimizi geziyoruz, otizm dostu okullarımızı ve ilçelerimizi ilan ediyoruz. İnegöl Belediyesi de 2’nci otizm dostu belediyemiz oldu” dedi.
Canan Cihan Kılıç, yapılan ilçe ziyaretleriyle hem farkındalık oluşturduklarını hem de ailelere moral motivasyon sağlandığını sözlerine ekledi.
ÖZEL ANNELERE ÖZEL KUTLAMA
Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise Pazar günü anneler gününün kutlanacağını hatırlatarak konuşmasına başladı. Aktaş, “Hafta sonu anneler günü. Ben şimdiden anneler gününüzü tebrik ediyorum. Annelik özellikle sizin pozisyonunuzda daha da önem ve değer kazanıyor” diye konuştu.
BİRİLERİNİN BU FEDAKARLIĞI YAPMASI LAZIM
Dernekçiliğin fedakarlık isteyen bir iş olduğunu da vurgulayarak örgütlü toplumun faydalarından söz eden Aktaş, “Örgütlü toplum olmak lazım. Biz örgüt deyince devlete millete karşı gibi algılıyoruz ama örgütlü olmak demek hakkınızı hukukunuzu aramak demek, sorun ve sıkıntıları belirli plan dahilinde iletmek demek, beraberinde de böyle farkındalık oluşturup bu konuya mensup insanları farklı yerleri gezdirmek, dinlendirmek ve eğlendirmek demek. Bu işler emek ister, fedakarlık ister. Ama birilerinin de bu fedakarlığı yapması lazım” şeklinde konuştu.
DAHA İYİLERİ DE OLACAK
İnegöl ve İnegöl’de engellilere yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Aktaş, şöyle devam etti: “İnegöl Bursa’nın merkezden sonraki en büyük ilçesi. 256 bin nüfusumuz var, 1 milyar dolardan fazla dış ticaret hacmimiz var. Burası çok hareketli ve bereketli bir şehir. Ben de 13 yıldır Belediye Başkanıyım. Biz engelliler açısından da altyapısı çok güçlü bir şehiriz. Bir tane Belediye-Valilik işbirliği ile 11 tane de özel sektör marifetiyle rehabilitasyon merkezlerimiz var. 23 yaş üstüyle alakalı halk eğitim bünyesinde yine belediyemizin destekleriyle yapılmış engelliler okulumuz var. Bunun yanında İnegöl Belediyesi’nin engelliler gündüz bakım evimiz var. Buranın amacı annelerin haftada en az 1 gün çocuğunu oraya bırakarak kendine vakit ayırması, kendiişlerini görmesi. Tarihi bir konakta uzmanlar nezaretinde yapıyoruz bunu. Engelli dostu bir Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız var. Gerçekten ciddi mesafeler alındı ülkemizde. Harika işler gerçekleşti. Yeterli mi? Değil. Daha da iyileri olacak inşallah.”
Ziyarette Mina Otizmle Yaşam Derneği Başkanı Canan Cihan Kılıç Başkan Aktaş’a “Otizm Dostu Belediye” unvanını taşıyan bir plaket ve çiçek takdim etti. Başkan Aktaş’a yapılan ziyaret sonrası engelli öğrenciler ve aileleri önce Kent Müzesini gezdi ve Oylat’ı da gezerek İnegöl turunu tamamladı.