Kırsala yönelik desteğini sürdüren İnegöl Belediyesi, 26 kırsal mahalleye 29 adet salça çekme makinesi dağıttı. Daha önce 69 kırsal mahalleye yapılan salça çekme makinesi destekleriyle birlikte İnegöl’de 95 kırsal mahallenin tümü salça çekme makinesine kavuşmuş oldu.
İnegöl Belediyesi’nin kırsal mahallelere yönelik yatırım ve destekleri sürüyor. 2014 yılında uygulanmaya başlayan Büyükşehir yasasıyla birlikte kırsalda önemli atılımlara imza atan İnegöl Belediyesi, bugün düzenlenen törenle 26 kırsal mahalleye 29 adet salça çekme makinesi dağıttı.
SALÇA ÇEKME MAKİNELERİ MUHTARLARA TESLİM EDİLDİ
Salça çekme makinesi dağıtım töreni bugün 14.45’te İnegöl Belediyesi şantiyesinde gerçekleştirildi. Törende 26 kırsal mahallenin muhtarına makineler teslim edilirken, bir saatte 1800 kilogram domates sıkma özelliğine sahip olan makinelerin mahalle sakinlerine büyük kolaylık sağlayacağı belirtildi. Makineler muhtarlar nezaretinde tüm vatandaşlar tarafından ücretsiz olarak kullanılabilecek.
TÜM MAHALLELER SALÇA ÇEKME MAKİNELERİNE KAVUŞTU
Salça çekme makinelerinin dağıtım töreninde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 2016 yılında yapılan salça çekme makinesi dağıtım töreninde gerçekleştirdiği konuşmayı hatırlatarak “Geçen yıl salça çekme makinesi dağıtımımızda inşallah seneye tüm mahallelerimizi bitiriyoruz demiştik. Hamdolsun bugün de bunu bitirmek adına bir araya geldik. Artık tarım da ziraat de bizim konularımız arasında. Ziraat Odası Başkanımız da, Muhtarlar Derneği Başkanımız da, muhtarlarımız da 2014 yılı öncesinden biliyorlar, kıyıdan köşeden, bazen işin ortasından, bazen kıyısından yardımcı olmaya çalışıyorduk. Ama 2014 senesinden itibaren Büyükşehir yasasıyla beraber tarımsal faaliyetlerde çiftçimize kolaylık sağlayacak farklı projeleri hayata geçiriyoruz. Bazen erken uyarı sistemleri, bazen salça çekme makinesi, ceviz silkme makinesi, bazen fidan ve arı kovanı dağıtımı, bazen fuarlar yapmak veya fuarlara götürmek gibi. 10-13 Eylül arasında da bizim de güzel bir fuarımız olacak. Yine ürün toplama merkezleri yapıyoruz. En son Başbakan Yardımcımızın katılımıyla Kurşunlu Ürün Toplama Merkezimizin açılışını gerçekleştirdik. Bugün de 26 mahallemize yapılacak 29 adet salça çekme makinesi dağıtımı için bir araya geldik” dedi.
1 SAATTE 1800 KG DOMATES SIKIYOR
Makinelerin teknik özellikleri ve hangi mahallelere verildiği yönünde de bilgiler veren Aktaş, “Muhtarlarımıza teslim ettiğimiz salça çekme makineleri 65 kilogram ağırlığında, kolay taşınabilir makineler. 2.2 kw motor gücü, saatte 1800 kilogram domates ve 480 kilogram biber sıkma özelliğine sahip. Daha önceki yıllarda bir miktar Büyükşehir Belediyemiz de dağıtmıştı. Toplam 69 kırsal mahallemize salça çekme makinesi vermiştik. Bugün de vereceğimiz 26 mahallemizle beraber inşallah kırsal mahallelerimizi tamamlıyoruz. Bugün; Yeniceköy, Çitli, Deydinler, Dömez, Gedikpınar, Gülbahçe, Hayriye, Hocaköy, İsaören, Karagölet, Karalar, Kestanealan, Kıran, Konurlar, Kulaca, Kurşunlu, Küçükyenice, Maden, Eskibahçekaya, Özlüce, Paşaören, Sarıpınar, Sungurpaşa, Tüfekçikonak, Yeniyörük ve Yukarıballık mahallelerimize salça çekme makinelerini teslim edeceğiz. Böylece kırsal mahallelerdeki vatandaşlarımız mahalle muhtarımızın gözetimi ve kontrolünde kışlık ihtiyaçları olan salçalıklarını dağıtımı yapılan bu makinelerden rahatlıkla çekme imkânına sahip olacaklar” diye konuştu.
CEVİZ FİDANI, CEVİZ SİLKME MAKİNESİ VE KESTANE HARMAN MAKİNESİ DAĞITILACAK
Başkan Aktaş, konuşmasında önümüzdeki günlerde kısa vadede yapacakları çalışmalardan da bahsetti. Aktaş, “3000 adet ceviz fidanı, 10 adet ceviz silkme makinesi ve 10 adet de Kestane harman makinesi dağıtımını gerçekleştireceğimizi ifade etmek istiyorum. Bunları yaparken de hem İnegöl Belediyesi’nin hem de çok değerli Büyükşehir Belediye Başkanımızın destek ve katkılarıyla yapıyoruz. Büyükşehir’imizin imkanlarını kullanıyoruz” açıklamalarında bulundu.
KIRSALI GÜÇLENDİRMELİYİZ
Konuşmasında kırsalı güçlendirmek gerektiğine de vurgu yapan Aktaş, “Buna dair İlçe Tarım Müdürlüğümüz hesaplar yapıyor, Ziraat Odamız hesaplar yapıyor, bizler hesaplar yapıyoruz. Bazen ortaklaşa projeler gerçekleştiriyoruz. Bazen kendi imkanlarımızla projeler gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Eksik ve aksaklarımız mutlaka vardır. Ama şundan emin olabilirsiniz; sürekli hesap kitap yapıyoruz ve işi daha da geliştirmenin derdi içerisindeyiz. Sanayiciye destek verelim, mobilyacıya destek verelim tarım bir kenarda kalsın düşüncesinde hiç olmadık. Olmamız da mümkün değil. Ben bu vesileyle makinelerimizin hayırlı olmasını diliyorum. Muhtarlarımız da bakar ve kontrollerini yaparsa uzun süreli olur. Ama takdir edersiniz ki gerekli özen gösterilmezse çok sağlıklı olmaz” şeklinde konuştu.
Konuşma sonrası salça çekme makineleri muhtarlara takdim edildi.