İnegöl Belediyesi tarafından Balıkesir Üniversitesi eski rektörü ve Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu modaratörlüğünde Angelacoma Otel’de ‘Turizm Çalıştayı’ düzenlendi.
İnegöl Belediyesi, mobilya, tarım ve inşaat çalıştaylarının ardından turizmi de masaya yatırdı. Balıkesir Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi öğretim üyelerinin yanı sıra Kent Konseyi Turizm Grubu, İnegöl’deki oteller ve turistik mekânların sahip ve yöneticilerinin de katıldığı çalıştay gün boyu sürdü.
PROF.HACIOĞLU YÖNETTİ
Aslen İnegöllü olan Balıkesir Üniversitesi eski rektörü ve Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu’nun modaratörlüğünde gerçekleşen çalıştaya Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, başkan yardımcıları, İTSO Başkanı Metin Anıl, Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah da katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu; “Bu toplantı gecikmiş bir çalışma. Belediye Başkanımız 2 yıldır Bursa’ya yaptığını memleketin İnegöl’de de yap diyerek bu toplantıyı söylüyordu. Geçen yıl olmadı. Bu yıla nasipmiş. İnegöl tarihinde bir ilki gerçekleştirerek; turizm çalıştayı yapıyoruz. İnegöl turizmde hak ettiği yerin çok gerisinde. İnegöl son yıllarda ciddi gelişim sağlamış bir şehir. Bugün 4-5 yıldızlı otellerden bahsedebiliyoruz. Bu durum bir turizm çalıştayını artık zorunlu kılmıştı” dedi.
İNEGÖL SEYREDİYOR
Türkiye’nin yıllık turizm gelirinin 35 milyar dolar olduğunu aktaran Hacıoğlu; “Her yıl 40 milyona yakın turist Türkiye’ye geliyor. İnegöl bunu seyrediyor. Oysa 250 bin nüfusa ulaşmış bir şehrin, birçok ili geride bırakmış bir ilçenin turizmde bir farkındalık oluşturması gerekirdi. Artık bu konuda çalışmalar yapılmak zorunda. İnegöl turizm potansiyelinin farkına varmalı” ifadelerini kullandı.
TURİZMDE DE MARKA KENT
Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise; “İnegöl turizminin gelişimi adına böyle bir toplantının önemli olduğunu düşünüyorduk. Biz hocamdan turizm konusunda geçmişte de istifade ettik. Geçmişte hem il olma konusunda hem üniversite kazandırma, fakülte kazandırma konusunda yardımları, destekleri oldu. Turizm çalıştayı arzu ettiğimiz bir programdı. İnegöl’ün bu konudaki sıkıntılarını biliyorduk. Oysa bizim tarihi yerlerimizin yanında müzelerimiz, Oylat, eko turizmde köylerimiz, Oylat Mağaramız, Elmaçayır Mağaramız, Fevziye Kanyonumuz, yeni başladığımız DOSTUM Projemiz, yaylalarımız, şelalelerimiz var. Mobilya ve köftemiz var. Çalıştay ile bu değerlerimizi nasıl paylaşabiliriz? İnegöl’e turizm konusunda bir artı katabilir miyiz? İnegöl olarak gelişimimizi sürdürebilme adına en önemli konulardan biri de turizm. Bugün şehrimizin turizm değerlerini her yönüyle konuşacağımız Turizm Çalıştayı ile iyi bir planlama ve koordineli bir çalışma neticesinde bu alanda istenilen hedefe ulaşabiliriz. Sonuç olarak İnegöl’ün turizmde bir marka kent olması yönünde çalışmalarımız önümüzdeki dönem daha da yoğunlaşarak artacaktır. İstenilen hedefe ulaşmak adına birlikte atacağımız adımlar ile İnegöl’ümüzün Turizmde istenilen noktaya gelmesi temennisiyle, bu çalıştayımıza iştirak ederek bizleri onurlandıran tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunarım” ifadelerini kullandı.
İNEGÖL KENDİNİ TANITAMAMIŞ
Kaymakam Ali Akça ise; “İnsanın en önemli özelliklerinden biri etkileşim arzusu olan bir varlık olmasıdır. İnsan çevresiyle, akrabalarıyla, diğer insanlarla iletişim içerisinde olur, olmak ister. Onun için turizm insanlığın başlangıcından itibaren var olan bir olgudur. İnegöl ekonomik gelişmişliğine rağmen turizm ve tarihsel anlamda kendini çok fazla tanıtamamış. Sanayileşmedeki başarısını turizmde başarması adına böyle bir çalışma ortaya konulmuş. Turizmden İnegöl’ün alacağı payın arttırılması adına bu çalıştay düzenlendi. Emeği geçenleri kutluyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından turizmin geliştirilmesi konusunda her masanın farklı konuları tartıştığı çalıştay, Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu’nun modaratörlüğünde devam etti.