25 Kasım 2024, 09:07Namaz VakitleriFirma RehberiReklamİletişim
  • Dolar: 30,6745 TL
  • Euro: 33,1130 TL
  • Altın: 1.996,86 TL
  • Borsa: 9.045,97
  • Beyaz Ekmek ve Pirinç Sigara Kadar Riskli!
  • Android Kullanıcıları Bu Virüse Dikkat
  • Bilardoda Dünya İkincisi Olduk
  • Putin`in Sözcüsünden Türk-Rus Savaşı Yorumu
  • Balıkesir`de Bir Hastaya Domuz Gribi Teşhisi Kondu
27 Nisan 2016 Çarşamba, 23:15

Körfez Kirliliğine Akademik Neşter

Gemlik Körfezi Deniz ve Kıyı Kirliliği Paneli, Uludağ Üniversitesi Gemlik Yerleşkesi Asım Kocabıyık Kültür Merkezinde yapıldı. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünün hazırladığı akademik ve bilimsel organizasyona Bursa Valiliği, Gemlik Kaymakamlığı, Gemlik Belediyesi ve Gemlik Kent Konseyi de destek verdi.

Paylaşmak İster Misiniz?
Körfez Kirliliğine Akademik Neşter

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan Panelin açış konuşmasını Gemlik Belediye Başkanvekili Ercan Barutçuoğlu yaptı. Denizlerin ekolojik sistemde en önemli bölgelerden biri olduğunu vurgulayan Gemlik Belediye Başkanvekili Ercan Barutçuoğlu, avantajları kadar dezavantajlarının da bulunduğuna dikkat çekerek, en çok ve en çabuk kirlenen unsurun da denizlerimiz olduğunu vurguladı. Denizlere ve deniz kirliliğine yönelik yatırımların umut verici olduğunu anlatan Ercan Barutçuoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan arıtma tesislerine atıfta bulunarak, Gemlik Körfezinin temizlenebilmesi için 50 yıl ötesinin projelerinin yaşama geçtiğini hatırlattı. Barutçuoğlu, "Denizlerimiz, ulaşım, beslenme, liman sektörü ile birlikte ekonomik ve turizm adına da Türkiye'nin geleceğidir. Gemlik Körfezi de bu konuda stratejik önemi olan ve Bursa'nın denize açılan kapısıdır" dedi. Gemlik Belediye Başkanvekili Ercan Barutçuoğlu, panelde emeği geçenlere de teşekkür etti.

Gemlik Kaymakamı Cahit Işık, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete'nin yanı sıra çok sayıda akademisyen ve bürokrat ile birlikte öğrencilerin de izlediği panelde konuşan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay'da organizasyona, "Farkındalık" paneli olarak nitelendirdi. Limanların ve kıyılarda yerleşimin önemli olduğunu ancak deniz kirliliğinin önüne geçilmesinin de büyük önem taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Yusuf Ulcay, yılın altı ayında Gemlik Gemsaz'da ikamet ettiğini hatırlatarak, "Gözlerden ırak gönülden de ırak. Ancak insan görmediğine değil, gördüğüne katlanamıyor. Denizlerimizin kendi kendini sonsuz temizleme diye bir özelliği yok. Daha az nasıl kirletmeliyiz, onu konuşmalı, buna yönelik ivedi çözümler bulmalıyız" diye konuştu. Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, bugünkü paneli devam ettireceklerini ifade ederek, önümüzdeki süreçte bu organizasyonun sempozyumlarla destekleneceğini açıkladı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdülkadir Karlık'ta, kent dinamikleri ile istişare halinde sahillerde gerekli çalışmaların artarak yapıldığını bildirdi. 115 kilometrelik sahil şeridinin temizlenmesi ve düşünülen yatırımları da özetleyen Abdülkadir Karlık, BUSKİ yatırımları ve dere ıslah çalışmalarını da masaya yatırdı. Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hikmet Şahin'de, Gemlik Belediye Başkanvekili Ercan Barutçuoğlu ve Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay'ın konuşmalarına atıfta bulunarak, denizlerin avantaj ve dezavantajları bulunduğuna işaret etti. Vali Yardımcısı Şahin, "Denizlerimize nefes alma, kendi kendini temizleme şansını bizler tanımalıyız" dedi.

Sualtı Görüntüleme Yönetmeni ve Belgesel Yapımcısı Tahsin Ceylan'ın "Gemlik Körfezi'nin Sualtı Yaşamı" adlı kitap ve fotoğraf sergisi de Panel boyunca izlenime açıldı. Aynı zamanda akademisyen olan Tahsin Ceylan, Geçtiğimiz yaz başta Gemlik olmak üzere, Kurşunlu, Mudanya, Güzelyalı, Narlı ve Kumla'da araştırma amaçlı çok sayıda dalış gerçekleştirdiklerini belirtti. Sanatçı Tahsin Ceylan, fotoğrafların büyük bölümünün besleyici element açısından zengin olan yüzey sularında yani ilk 20 metrede çekildiğini ifade etti. Deniz eko sistemi hakkında da slayt gösterimli sunumla çarpıcı açıklamalarda bulunan Tahsin Ceylan, elde edilen bulguların geleceğe aktarılması gereken önemli birer kayıt olduğunu vurguladı. Akdeniz'de 467 Kızıldeniz'de de 1262 çeşit balık bulunduğunu anlatan Tahsin Ceylan, "Özellikle Akdeniz çölleşiyor ve tropikleşiyor. Denizlerimizin ileride besin kaynağımız olan depo halinde kalacağı bilimsel olarak yalanlandı. Bilgi paylaşım hızı ile ekolojik sistemdeki kırılma arasında büyük uçurumlar var. Türkiye'nin balık ihtiyacının yüzde 75'ini Karadeniz karşılıyor. Akdeniz yüzde 12'den yüzde 6'ya düştü. Aynı tehlike Marmara ve Gemlik Körfezi için de geçerli" dedi. Tahsin Ceylan, "Bir iç deniz olan Marmara Denizi'nin kirliliğe karşı korunması için öncelikle arıtma sistemlerinin güçlendirilmesi ve balast sularının kontrol altına alınması gereklidir. Tabii tüm bu olumlu gelişmeler bilinçlenmeyle mümkündür. BM ve Çevre Örgütü (UNEP) destekli olarak Akdeniz, Ege ve Karadeniz'in kirliliğine karşı korunması konusunda komisyonlar oluşturuldu. Maalesef halen Marmara Denizi ve Gemlik Körfezi ile ilgili bir adım atılabilmiş değil. Yaklaşık 4 yıl önce Marmara Belediyeler birliğine konuyla ilgili başvuruda bulunuldu. Henüz somut bir cevap alınamadı" diye konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Sahil Hizmetleri Daire Başkanı Hakan Bebek'te Sahil hizmetleri birimi, Bursa'nın kıyı varlığı, deniz çöpleri ve 115 kilometrelik sahil kesiminde yapılan çalışmalar ile yatırımları anlattı. BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Nalan Fidan'da Gemlik Körfezinin temizliği kapsamındaki faaliyetler ile Gemlik çevre Sorunları Analizi ve Çözüm önerilerini masaya yatırdılar. Panelin ilk bölümünün son konuşmacısı SG Üsteğmen Umut Özdemir'de, Deniz Çevresini koruma faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Panelin ikinci bölümünde de Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nuri Mutlu, Gemi Atıkları Mevzuatı, Doç. Dr. Adem Akpınar, Bursa'nın kıyı yapıları ve problemler ile muhtemel çözümleri, Doç. Dr. Gamze Yıldız'da Marmara Denizindeki Kirliliğin Biyoçeşitlilik üzerine etkilerini açıkladı. Yrd. Doç. Dr. Berrak Erol Nalbur'da Gemlik Körfez Kirliliğinde Karascıl Kaynaklı Kirleticilerin rolünü anlattı.

Paylaşmak İster Misiniz?
Fikirlerinizi Diğer Okuyucularla Paylaşabilirsiniz