25 Kasım 2024, 12:14Namaz VakitleriFirma RehberiReklamİletişim
  • Dolar: 30,6745 TL
  • Euro: 33,1130 TL
  • Altın: 1.996,86 TL
  • Borsa: 9.045,97
  • Beyaz Ekmek ve Pirinç Sigara Kadar Riskli!
  • Android Kullanıcıları Bu Virüse Dikkat
  • Bilardoda Dünya İkincisi Olduk
  • Putin`in Sözcüsünden Türk-Rus Savaşı Yorumu
  • Balıkesir`de Bir Hastaya Domuz Gribi Teşhisi Kondu
06 Mayıs 2016 Cuma, 14:17

Nilüfer "Üç Fidan”ı unutmadı

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idamlarının 44’üncü yılında yine Nilüfer’de anıldı. Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve 68’liler Platformu tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında Üç Fidan Anıtı’nda şafak nöbeti de vardı.

Paylaşmak İster Misiniz?
Nilüfer

Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve 68’liler Bursa Platformu, Deniz Gezmiş ve arkadaşları Yusuf Aslan ile Hüseyin İnan’ı idamlarının 44’üncü yılında saat 05:30’da 3 Fidan Anıtı önünde saygı duruşuyla andı. Ankara Ulucanlar Cezaevi’nde 6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı anma törenine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey adına Başkan Vekili Ali Kızılkaya, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, 68’liler Bursa Platformu Başkanı Betül Kuyucu, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Anıta karanfillerin bırakıldığı törende Üç Fidan hakkında duygu ve düşünceler de dile getirildi.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, Nazım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen geniş katılımlı etkinlikte de anıldı. Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve 68’liler Bursa Platformu tarafından düzenlenen anma programına ilgi büyük oldu. Açılış konuşmalarında ilk olarak Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Naci Kale söz aldı. Üç fidanın idam edildiği kara günü hiçbir zaman unutmayacaklarını kaydeden Naci Kale, “Her yıl düzenlediğimiz etkinlikle, devrimin bu dillere destan üç gülünü anıyor, onların düşüncelerini yaşatıyoruz. Çünkü onlar, varlıklarını hiçbir karşılık beklemeden Türk Halkına ve devletin bağımsızlığına armağan eden, emperyalizm denen canavarı tir tir titreten üç gençti. Bizlere rehber oldular, bizden sonraki kuşaklara da rehber olacaklar” dedi.

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, kendi tarihimizin öncüleri olunması gerektiğine vurgu yaparak, “Eğer bunu başaramazsak, ne eğitim, ne çevre, ne de sağlık sorunlarını çözebiliriz. Sosyalizm düşlerimizi de gerçekleştiremeyiz. Gelecek beynimizde, ellerimizde ve emeklerimizdedir. Ne mutlu tüm insanların güzel geleceği için savaş verenlere. Üç Fidan’ı unutmadık unutmayacağız” diye konuştu.

68’liler Bursa Platformu Başkanı Betül Kuyucu da Üç Fidanı’n unutulmadığını ve değerlerinin sonsuza dek yaşayacağını kaydederek, “Biz onları 44 yıldır kalbimizde ve yüreğimizde sakladık. Öyle bir sakladık ki hala ölümsüzler ve öyle olmaya da devam edecekler. Onlar eşitlik ve özgürlük mücadelesinin bu topraklardaki en büyük önderleridir. Kısa yaşamlarında bize kardeşliği, dostluğu, yoldaşlığı, dayanışmayı ve her koşulda; sokakta, mahkemede, işkencede direnişi öğrettiler. Onlar ezilen kuşakla beraber; halkla, işçilerle, köylülerle beraber, sol geleneği tüm Türkiye topraklarında yaygınlaştırdılar ve biat kültürüyle beyni yıkanmış halkımıza sorgulamanın, itiraz etmenin mümkün olduğunu gösterdiler. Ayağa kalkmanın harekete geçmenin mümkün olduğunu gösterdiler” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından 'Denizler ve 68’den Günümüze Değişen Toplumsal Dinamikler’ konulu forum gerçekleşti.

“Bazen tek kişi bile haklıdır”

Foruma katılan tiyatrocu, gazeteci ve TV program yapımcısı Enver Aysever 68 kuşağı ve Denizler’in mücadele azmine değindi. Kendisinin 80 darbesinde küçük bir çocuk olduğunu vurgulayan Aysever, “Küçük yaşlarda olmama rağmen 80 darbesinde yaşanan havayı çok iyi hatırlıyorum. Bugün Türkiye’de en büyük alışkanlık liberal siyasetin getirdiği iki mesele var. Biri; hayat sizinle başlar ve devam eder. İkincisi; her şeyin alınır satılır olmasıdır. İlla çoğunluk haklı olacak diye bir şey yoktur. Bazen tek kişi bile haklıdır. 68 kuşağı tarihsel birikimin üzerine geldi. 68’lileri de ikiye ayırmak gerekir. Biri evde oturan; o sahtedir, bir de mücadele veren; o gerçektir. Bu üç insan mücadele etmiş, inandıkları uğruna hayatını feda etmiş. Onlar uzun yaşamayı değil, anlamlı yaşamayı seçmişler. Onları iyi anlamak ve öğrenmek gerekir. Bugün sen hayatın her alanında cehalette ve vasatlıkta uzlaşmış toplumdan rahatsız olmuyorsan, kafanı kuma gömüp ses çıkarmaktan korkuyorsan, o zaman Denizlerin değerlerini kirletmeye hakkın yok” dedi.

Tiyatrocu, gazeteci-yazar Işıl Özgentürk de forumda 68 kuşağı ve o dönemde yaşanan özgürlüklere dikkat çekti. Deniz Gezmiş ile aynı dönemde üniversite yılları geçirdiğini kaydeden Özgentürk, “Biz 68 kuşağı çok şanslıyız. Kimsenin hayal bile edemediği özgürlükler yaşadık. Deniz çok karizmatik ve organizasyonel liderlik vasfı olan biriydi. Üniversitelerin özerk yapısı olması için rektörlükle karşı karşıya geldik. O zamanki tutum bugünkünden çok farklıydı. 60 Anayasası’nın getirdiği özgürlüklerle bir çok aktiviteler yaptık. 68 kuşağı özgürlüklerin yaşandığı, dansın konuşulduğu, büyük aşkların yaşandığı bir zaman parçasıdır” şeklinde konuştu.

Forumda Tuncer Sümer ve Hacı Tonak da söz alarak 68 kuşağı ve Denizler hakkında düşünce ve anılarını dile getirdi. Forum sonunda Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Naci Kale Başkan Bozbey adına katılımcılara plaket verirken, Aydın Çubukçu’nun hazırladığı “Fırtınanın Çocukları” adlı belgesel gösterimi de yapıldı.
Paylaşmak İster Misiniz?
Fikirlerinizi Diğer Okuyucularla Paylaşabilirsiniz