Nilüfer Belediyesi, revize ettiği 2017-2019 Stratejik Planı’nı, Mahalle Komiteleri ile paylaştı.
Mahalle Komiteleri’nden gelecek görüşlerin önemli olduğuna değinen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Her bireyin bu kentin yönetiminde sorumluluğu ve söz hakkı var” dedi.
Stratejik Planı 2003 yılında uygulayarak yönetim alanında Türkiye’de ilke imza atan Nilüfer Belediyesi, katılımcı ve şeffaf yönetim anlayışıyla örnek çalışmalarına devam ediyor. Revize edilen 2017-2019 Stratejik Planı, Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi iş birliğiyle düzenlenen toplantıyla Mahalle Komiteleri üyeleriyle paylaşıldı. Toplantıya Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de katıldı.
Uğur Mumcu Sahnesi’nde gerçekleşen toplantıda ilk olarak Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp söz aldı. Kentte yaşayan herkesin bölgesine karşı sorumlu olduğunu kaydeden Enginalp, katılımcı demokrasi anlayışını sergileyen en güzel örnek olarak Nilüfer Belediyesi’ni gösterdi.
“Değişen şartlar bütçe ve plan arası dengeyi bozuyor”
Toplantıda konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey 2003 yılında stratejik plan yaparak uygulayan ilk kurum olduklarını kaydetti. Bütçeyle stratejik planın denk olması arzusunda olduklarını ifade eden Bozbey, “Gelişen ve değişen koşullar maalesef bütçe ile plan arasındaki dengeleri bozuyor. Nilüfer yılda ortalama 25 bin göç alan bir kent. Dolayısıyla ihtiyaçlar, beklentiler fazlalaşıyor. Ne kadar tasarruf etseniz de ne kadar gelir arttırsanız da bütçeye etkisi en fazla yüzde 2 veya 5 arasında oluyor. Avrupa’da belediyeler devletten bütçesinin yüzde 80’ni kadar pay alırken biz ülkemizde yüzde 17 pay alıyoruz. Projelerimizi yıllara yayarak yapmaya çalışıyoruz. Cari harcamalarımız yüzde 60 oldu. Birçok sosyal-kültürel hizmetlerimiz var. Bunları yapmazsak o zaman Nilüfer’in farkı kalmaz” dedi.
“Demokrasi olmadan barış ve huzur olmaz”
Revize edilen stratejik plana Mahalle Komiteleri’nden gelecek görüşlerin önemli olduğuna değinen Başkan Bozbey, “Bu kent hepimizin. Her bireyin bu kentin yönetiminde sorumluluğu ve söz hakkı var. Biz bu kentte demokrasiyi, kılcal damarlarından oluşturup, ana damarlarına kadar taşıyacak bir anlayışla temsil ediyoruz. Mahalle Komiteleri sistemini onun için çok önemsiyoruz. Demokrasi olmadan huzur ve barış ortamı sağlanamaz. Demokrasiye ihtiyacımız olduğu 15 Temmuz’da ortaya çıktı. Bugün demokrasi herkes tarafından dillendirilir oldu ve bu anlayış umarım sonsuza dek devam eder. Demokrasi kavramını oturtamazsak bu darbe girişimleriyle ileride tekrar karşılaşabiliriz. Nilüfer Belediyesi olarak ötekileştirmeye her zaman karşıyız. Biz bu anlayışla kenti yönetmeye devam edersek, halk da bunu tam manasıyla benimserse dünyaya örnek kent oluruz” diye kaydetti.
“Eğitime katkımız sürecek”
Nilüfer Belediyesi olarak sorumlu olmadıkları halde birçok projeye de katkı koyduklarını ekleyen Başkan Bozbey, “Örneğin Milli Eğitim’e sorumlu olmadığımız halde son 6-7 yılda 40 milyonu aşkın destek verdik. Biz geleceğimiz olan çocuklarımızın sadece eğitimi düşünerek yetişmesini ve ailelerine de çok yük binmemesini istiyoruz. Bazı idareciler bunun kıymetini bilmese de halk ve çocuklar bilsin yeter. Çünkü idareciler Nilüferli değil. Bugün var yarın yok ama çocuklar Nilüferli. Eğitime olan katkımız devam edecek” şeklinde konuştu.
En büyük pay ulaşımın
Nilüfer Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Derya Özgök de revize edilen 2017-2019 Stratejik Plan hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Stratejik Planı, Nilüfer’i 16 bölgeye ayırdıktan sonra ihtiyaç öncelikli olarak yeniden revize ettiklerini belirten Özgök, en büyük payı 60 milyon TL ile Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün aldığını ifade etti.
Toplantıda Mahalle Komiteleri üyeleri de stratejik plana ilişkin görüş ve önerilerini bildirdi.
Sunumu yapılan planda, Beşevler Meydan Projesi, Cumhuriyet Mahallesi FSM Gençlik Parkı, Ertuğrul Mahallesi Masal Müzesi ve pazaryeri projesi, 19 Mayıs Mahallesi BİZİM EV Engelli Bakım Evi projesi dikkat çeken projeler arasında.