22 Kasım 2024, 07:25Namaz VakitleriFirma RehberiReklamİletişim
  • Dolar: 30,6745 TL
  • Euro: 33,1130 TL
  • Altın: 1.996,86 TL
  • Borsa: 9.045,97
  • Beyaz Ekmek ve Pirinç Sigara Kadar Riskli!
  • Android Kullanıcıları Bu Virüse Dikkat
  • Bilardoda Dünya İkincisi Olduk
  • Putin`in Sözcüsünden Türk-Rus Savaşı Yorumu
  • Balıkesir`de Bir Hastaya Domuz Gribi Teşhisi Kondu
29 Ağustos 2016 Pazartesi, 11:52

Sanayide Seferberlik Başlatıldı

İnegöl Belediyesi, tüm uyarı ve çağrılara rağmen endüstriyel atıkların bertarafıyla ilgili kurallara uymayan işletmelerin 49 bin TL’den başlayan cezalara maruz kalmaması için 8 çevre mühendisi ile sahaya inerek eğitim seferberliği başlattı. Kapı kapı tüm işyerlerini gezen çevre mühendisleri işveren ve çalışanlara yönelik bilgilendirmeler yapıyor.

Paylaşmak İster Misiniz?
Sanayide Seferberlik Başlatıldı

İnegöl Belediyesi, endüstriyel atıkların uygun şekilde bertarafıyla ilgili adeta seferberlik başlattı. Yapılan tüm uyarı ve çağrılara rağmen endüstriyel atıkların bertarafı için lisanslı bir firmayla anlaşmak yerine uygunsuz şekilde bu atıkları bertaraf etme yoluna giden sanayicilerin bilinçlenmesi için 8 çevre mühendisi sahaya indi. 2 hafta önce Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifinde Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile sanayicilerin bir araya geldiği toplantıda sanayideki tüm işyerlerinin tek tek gezilerek çevre mühendisleri tarafından bilgilendirilmesi kararlaştırılmıştı. Endüstriyel atıklarla ilgili eğitim seferberliği bugün itibariyle başladı.

8 ÇEVRE MÜHENDİSİ TEK TEK İŞYERLERİNİ GEZECEK
Belediye Başkan Yardımcısı Adil Kansu, Temizlik İşleri Müdürlüğü personeli ve çevre mühendisleri ile birlikte bu sabah sanayi itfaiyesi önünde bir araya gelip konuya ilişkin açıklama yaptı. Yaklaşık 13 gün öne İKSS’de yapılan toplantıda alınan kararlar sonucu işyeri sahipleri ve işletmelerde çalışanları eğitme kararı alındığını hatırlatan Adil Kansu, “Bugün bu konuyla ilgili bir seferberlik başlatıyoruz. Bizimle beraber 8 çevre mühendisi bugün sahaya çıkıyor. Kapı kapı dolaşarak bütün işverenlere ve çalışanlara endüstriyel atıklarla ilgili bilgilendirme yapacaklar” dedi.

BİZİM ÇALIŞMALARIMIZI SABOTE EDİYORLAR
Adil Kansu, 15 Aralık 2015’ten itibaren İnegöl Belediyesi olarak endüstriyel atıkları artık toplamayacaklarını, belediye olarak sadece yükümlülüğü olan evsel atıkları toplayacaklarını açıkladıklarını hatırlattı. Bu çerçevede ağaç işleri sanayisinin tamamına 115 adet 400 litrelik evsel atık konteynırı dağıtıldığını kaydeden Kansu, “Ama üzülerek söylüyorum maalesef evsel çöplerin atılması gereken konteynırlardan suntalem, kumaş parçaları, sünger parçaları ve tiner tenekeleri gibi şeyler atılmakta ve hatta bunlar yakılmakta. Maalesef bilinçsiz, duyarsız bazı kişilerin bizim çalışmalarımızı sabote ettiğini düşünüyoruz. Aykırı hareket ettiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

BELEDİYE ENDÜSTRİYEL ATIKLARI ALMAK ZORUNDA DEĞİL
Endüstriyel atıkların bertarafıyla ilgili verilen mücadeleden ve sanayicinin buna ilgisiz kaldığından da söz eden Adil Kansu, “İnegöl Belediyesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak yaklaşık 2200 tane tebligat göndererek endüstriyel atıkların tarifini, mücadelesini, nasıl toplanacağını, lisanslı firmalarla anlaşma yapmaları gerektiğini de ifade ettik. Bu bilgilendirmenin ardından eğitim seminerleri yaptık. Yaklaşık 2200 esnaf çağırıldı ancak katılan sayısı 25-30’u geçmedi. İşadamlarımız buna ilgi göstermedi ve hala daha duyarsızlığı devam eden esnaflarımız var. Toplantılara iştirak etmediler, gönderdiğimiz tebligatları okumadılar ve hiç kimse bu konuda belediyenin yanında yer almadı. Ama sağda solda belediye temizlemiyor, belediyenin görevi diye eleştirenler de var. Bütün işletmeler endüstriyel atıkları ve tehlikeli atıkları lisanslı bir firmayla anlaşıp bertaraf etmek zorundalar. Bu belediyenin görevi değil. Belediye evsel atıkları almak zorunda ve alıyoruz” şeklinde konuştu.

10 DAKİKALIK EĞİTİM VERİLECEK
Yapılan eğitim çalışmasında da ağaç işlerinde kayıtlı bulunan, faaliyette bulunan bütün işletmelere 1 gün önceden kendilerine haber verilerek çevre mühendisleri tarafından seminer verileceğini kaydeden Adil Kansu, “Yaklaşık 10 dakika süren eğitim hem işletme sahiplerine hem de çalışanlara verilecek. Endüstriyel atıklar ve tehlikeli atıklarla mücadele konusunda bilgilendirme yapacağız. Ondan sonraki safhada ise tekrar iyi sonuçlar alınmazsa cezai işlemler arttırılacak. Ağaç işleri bölümüne sadece 3 tane zabıta tahsis edildi. Bu 3 zabıta arkadaşımız yeşil alanlara, boş alanlara, yol kenarlarına gelişigüzel dökülen endüstriyel atıklarla ilgili cezai müeyyideler uygulayacak. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü devreye girecek. Bildiğiniz gibi en düşük ceza 49 bin TL. Biz hiçbir işadamımızın bu cezalara maruz kalmaması için bu tedbirleri alıyor, bu uygulamaları başlatıyoruz. Kendilerinden ricamız lütfen bizimle işbirliği yapın. Lisanslı bir firmayla sözleşmenizi yapın ve endüstriyel atıklarla mücadeleyi hep birlikte sürdürelim. İnegöl’ün temiz olması için elimizi taşın altına hepimiz koyalım” açıklamalarında bulundu.

Açıklama sonrası çevre mühendisleri sanayi sokaklarında işyerlerine dağılarak bilgilendirmelere başladı. Kapı kapı dolaşan mühendisler endüstriyel atıklarla ilgili işletmelerin tamamını bilgilendirecek.

Paylaşmak İster Misiniz?
Fikirlerinizi Diğer Okuyucularla Paylaşabilirsiniz