Köftesi, mobilyası, Ayçekirdeği ve Oylat Kaplıcaları ile ünlü İnegöl’ün, marka değeri taşıyan yerlerinden biri olan Oylat Mağarası; her geçen gün ziyaretçi sayısını arttırıyor.
7’den 70’ e herkesin yararlanabileceği sağlık merkeziyle yemyeşil ormanlar içinde insanlara huzur, şifa ve mutluluk dağıtan bir tatil cenneti olan Oylat, şifalı sularının yanı sıra son yıllarda ziyaretçi akınına uğrayan mağarasıyla da yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya başladı.
EN BÜYÜK İKİNCİ MAĞARA
Türkiye’nin en büyük 2. mağarası olan Oylat Mağarası, İnegöl’e 24 kilometre, Oylat Kaplıcalarına ise 3 kilometre uzaklıktadır. Sarkıt, dikit ve sütunlarıyla bir doğa harikası olan mağaranın geçmişi 3 milyon yıla dayanıyor. Birbirine bağlı 2 kattan oluşan Oylat Mağarası´nın toplam uzunluğu 750 metre, yüksekliği ise 93 metredir. İnegöl Belediyesi tarafından mağara içine yapılan yollar, ışıklandırma ve mağaranın her tarafından duyulan müzik yayını ile mağaranın içini gezerken mistik bir yolculuğa çıkıyorsunuz.
İnegöl Belediyesi’nin Oylat ve çevresinde yapılan projeleri hakkında bilgi veren İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl’ün markalarıyla, ekonomisi ve turizmiyle güçlü bir şehir olduğunu, belediye olarak sahip oldukları zenginliğin farkında olduklarını ve bunun tanıtımı noktasında ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını ifade etti.
Aktaş; “Oylat, gerek doğal güzellikleri, gerek şifalı suları ve gerekse tabiat zenginlikleriyle hem sağlık turizminde hem de doğa turizminde kendini öne çıkartan adeta cennetten bir parça olarak nitelendirebileceğimiz bir mekan. Oylat’ın şifalı sularının yanı sıra Oylat Mağarası da astım, nefes darlığı, bronşit gibi rahatsızlıklara iyi gelmesi sebebiyle insanlar tarafından ilgi görüyor. Doğaseverlerin ilgisi yine çok büyük. Ayrıca dönem dönem mağaranın yarışmalarda proje konusu, ödevlerde araştırma konusu olduğu bilgisini almak bizi ziyadesiyle mutlu ediyor” dedi.
Oylat Mağarası’nın yoğun bir ziyaretçi trafiği olduğuna da vurgu yapan Aktaş; “2013 yılında mağaraya biletli ziyaretçi girişi 6 bin 485 kişi, 2014 yılında 8 bin 505 kişi, 2015 yılında 9 bin 917 kişi olurken bu rakam her geçen gün artarak devam ediyor” şeklinde konuştu.
Oylat, değişen yüzü ve her geçen gün gelişen şartlarıyla hem sağlık hem de doğa turizminde iddialı bir ilerleyişe sahip. İşte Oylat’ta yapılan diğer projelerden bazıları…
ORGANİK PAZAR
İnegöl Belediyesi tarafından mevcut yerinden taşınarak yenilenen köylü pazarı, Oylat´a gelen yerli ve yabancı misafirlerin organik ürünlere daha kolay ulaşabilmesini ve aynı zamanda Oylat yöresindeki kadınlara iş imkanı sağlayan güzel bir proje.
SUYLA GELEN SAĞLIK
Doğal kaplıca suyuyla şifa dağıtan, Bursa ve İnegöl´ün önemli turizm yerlerinden olan Oylat kaplıcalarında, Su ile Gelen Sağlık Hizmetleri Merkezi (SUGESAM) projesinin hayat bulması için çalışmalar sürüyor. İnegöl Belediyesi´nin başvurusu ile BEBKA´dan çıkan yüzde 50´lik destekle yapılacak olan SUGESAM projesi ile Oylat´ın şifalı suları, saunalar, buhar odaları, terapi jakuzileri, masaj odaları, dinlenme mekanları, özel odalar ve son derece modern hamamları ile insan sağlığı için hizmet sunulacak.
YEŞİL OYLAT’A YEŞİL ENERJİ – SIFIR FOSİL YAKIT
İnegöl Belediyesi ve OYLAT AŞ. İşbirliğinde hayata geçirilecek “Yeşil Enerji” projesi ile Oylat´ta katı yakıt kullanılmayacak. Kullanılmış kaplıca suyunun kinetik gücüyle üretilen enerji, Oylat´ın hem ısınma hem de elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak.
Oylat, içerisinde barındırdığı tüm güzellikleri ve özellikleriyle doğa ve sağlık turizminin yeni merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.