Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi'nin, Nilüfer Belediyesi ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti ile birlikte düzenlediği 'Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları 2015 Ödülü’ düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
2010 yılından bu yana düzenlenen “Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü” bu yıl da sahiplerini buldu. Prof. Dr. Saime Yüceer, Prof. Dr. Feza Karaer, Doç. Dr. Neslihan Sam, Doç, Dr. Tülin Vural Aslan, Şafak Pala, Yener Akkılıç ve Hacı Tonak’tan oluşan Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü Seçici Kurulu’nun titiz çalışması sonucunda çalışmalarıyla ödül değer görülenlere ödülleri düzenlenen törenle verildi.
Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi’nde düzenlenen törene Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eski Bakan Ertuğrul Yalçınbayır, Bursa eski Milletvekili Ali Arabacı, CHP Nilüfer İlçe Başkanı M. Turan Tansal, Akkılıç ailesi ile çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, gördüğü ilgi ve oluşturduğu kültürel ortam nedeniyle kendilerini en çok onurlandıran işlerden birinin Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü olduğunu söyledi. Bozbey, “Bu organizasyon sayesinde, araştırma kültürünün desteklenmesine katkıda bulunuyoruz ve yaşamı boyunca bilimsel düşünceyi, araştırma kültürünü önemseyip yaygınlaştırmaya çalışan Yılmaz Akkılıç’ı anıyoruz. Nilüfer’de bugün, bir kütüphane kültürü oluşmuşsa, 2007’de Akkılıç Kütüphanesi ile başladığımız bu serüvende, 9 yılda 5 kütüphane sayısına ulaşmışsak, bu gelişmenin temellerini Yılmaz Akkılıç ile birlikte attığımızı gururla söylemek istiyorum. Başlangıcından bugüne kadar toplam 153 araştırma bu ödül için başvurdu. Ödüle değer bulunan 20 araştırma basılarak kitap haline getirildi ve kentlilik bilincine katkı olması amacıyla bedelsiz olarak okuyuculara ulaştırıldı. Bugün sahiplerini bulacak 2015 ödülleri için de 23 başvuru yapıldı. Akkılıç Ödülleri’ne katkıda bulunan, bu sürece katılan herkese yürekten teşekkür ediyorum” dedi.
Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanvekili İhsan Bölük de Yılmaz Akkılıç’ın kendisi ve aynı dönemde yetişen gazeteciler üzerinde çok emeği olduğunu belirterek, “Ondan çok şey öğrendik. Mesleğin ilkelerinin korunması anlamında bize çok şey öğretti. Adına düzenlenen yarışmada çok ciddi çalışmalar var. Bu çalışmalar Bursa tarihine ışık tutacaktır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından ödüle değer görülen çalışmaların sahiplerine ödülleri verildi.
Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Saime Yüceer’in ödülleri açıkladığı gecede, üniversitelerin doktora programlarında kabul edilmiş tezlere yönelik kategoride Sermin Çakıcı’nın, “Bursa’daki Koruma Faaliyetlerinin Koruma Kurul Kararları Odaklı Değerlendirilmesi (1955-2012)” başlıklı doktora tezi, ilgili kurumların konuya ilişkin çaba ve uygulamalarına koruma kurulları kararları açısından eleştirel bir ışık tuttuğu ve bilimsel seçenekler geliştirdiği için Başarı Ödülü’ne değer görüldü.
Üniversitelerin yüksek lisans programlarında kabul edilmiş tezlere yönelik kategoride Damla Çinici’ye ait “Türkiye Cumhuriyeti Mimarlığının Modernleşme Sürecinde Mimar Gulio Mongeri: Bursa Çelik Palas Oteli ve Kaplıcası” başlıklı tez; kentin sosyal, kültürel tarihinde seçkin bir yeri bulunan yapıya ve mimarı Mongeri’ye yetkinlikle dikkat çektiği için Başarı Ödüle verildi.
Akademi dışı alandaki kategoride de Fehmi Enginalp’a ait “Sürgünlerin Güzel Başkenti” başlıklı çalışma, kentin tarihsel ve kültürel geçmişine farklı bir açıdan yaklaşmayı denediği için Başarı Ödülü alan yapıtlar arasında yer aldı.
Jüri Özel Ödülü’ne ise Kamil Kellecioğlu’na ait “Bursa Koşullarında Yetiştirilen Santa Maria Armut Çeşidinin Hasat Olgunluk Zamanının Saptanması” başlıklı tez, bu armut türü üreticilerinin önemli bir sorununa çözüm geliştirdiği çalışma layık görüldü.
Sermin Çakıcı, Damla Çinici, Fehmi Enginalp ile Kamil Kellecioğlu, ödüllerini, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Ertuğrul Yalçınbayır, İhsan Bölük ve Yılmaz Akkılıç’ın kardeşi Yener Akkılıç’ın elinden aldı.
Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü Seçici Kurulu’nun “Başarı Ödülü verdiği yapıtların sahiplerine 4’er bin lira para ödülü verildi. Ayrıca başarı ödülüne ve jüri özel ödülüne değer görülen yapıtlar kitap olarak basılacak.