Son Güncelleme: 26 Şubat 2016, 13:44
Hafta içerisinde Manyas Kuş Cenneti hakkında çıkan haberler TBMM gündemine geldi ve meclis soru önergesi oldu. CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, TBMM'de Manyas Kuş Cenneti'ni gündeme getirerek, ilgililere soru önergesi yöneltti.
Geçtiğimiz günlerde İhlas Haber Ajansı tarafından görüntülenen ve "Manyas Kuş Cenneti Gölü Yok Oluyor" başlığıyla haber yapılan Manyas Kuş Cenneti, nihayet ülke gündemine geldi ve mecliste soru önergesi olarak kendisine yer buldu. Bu doğal güzelliğin yok olmaması için bölge halkı çaba sarf ederken bir şekilde yok oluşuna izin verilmemesi gerektiği de aşikardır.
TBMM Genel Kurulu'nda meclise hitaben bir konuşma yapan CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, ''Balıkesir Manyas Kuş Cenneti Gölü uluslararası koruma altına almış bir sulak alandır. Yüz binlerce kuş bu gölde barınmakta ve üremektedir. Fakat, 2000 yılından bu tarafa göl hızla kirleniyor, gölde yaşayan canlıların üremesi kirlilikten dolayı azaldı ve yok olmak üzeredir. Gölün çevresinde bulunan sanayi kuruluşlarının çoğunun arıtma tesisi yok, var olanların da tesisleri çalışmıyor, konut atıklarının göle ulaşması engellenmiyor, göl kıyısında yapılan tarım faaliyetlerinin denetimi yok. Çevre Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığının uluslararası Ramsar Sözleşmesi'nden doğan sorumluluklarını yerine getirerek acilen önlem almalarını Bandırma ve Manyas halkı adına talep ediyorum'' dedi.
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Hayatı Koruma Derneği Bandırma Şubesi Başkanı Gültekin Mutlu, Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı'nın çevre kirliliğinden dolayı yok olduğunu söyledi.
Uluslararası Ramsar sözleşmesi ile de koruma altına alınan Manyas Kuş Gölü'nün can çekiştiğini belirten Mutlu, "Gölün bu duruma gelmesinde ihmali bulunan yetkililer hakkında 08.01.2016 tarihinde Bimer'e suç duyurusunda bulunduk. Bimer de dilekçemizi 10.01.2016 tarihinde ilgili bakanlıklara göndererek gerekli işlemi başlattı. Suç duyurumuza, Balıkesir Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün aslı elektronik imzalı, 02.02.2012 tarihinde elimize ulaşan cevabında, 'Atık su arıtma tesisi bulunan işletmelerin atık su arıtma tesisi çıkış sularından periyodik olarak iç izleme numuneleri alınmakta, alınan numunelerin analiz raporları sisteme yüklenmektedir' denilmiştir. Halbuki biz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne atık su arıtma tesisi bulunan işletmelerin arıtma tesisi çıkış sularından alınan numune örneklerinin analiz sonuçlarını değil, gölden alınan su numunelerinin analiz sonuçlarını sormuştuk. Ellerinde bulunmasına rağmen hala bu bilgiyi paylaşamamalarının sebebi göl suyunun hipertrofik (en kirli) oluşudur."
"Yetkililer hala baştan savma, vurdumduymaz, yasakçı tutum ve davranışlarını sürdürmektedirler. Göldeki yayılı azot ve fosfor kirliliği oranı yüzde yüzde 70'tir. Sudaki oksijen azlığı gölün doğal dengesini bozmuş, gölün çevresini 2-3 metre bataklık sarmıştır. Kuşların beslenme kaynakları azalmıştır. Ağır metaller kuşların bünyelerinde birikerek yaşamları için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Göl civarındaki araziler üzerinde çeltik, mısır, şeker pancarı, ay çiçeği ekilmekte bu tarım alanları çok kirli göl suyuyla sulanmakta. Bu sular, drenaj suları göle ulaşmakta ve göl tarım ilacı kirliliğine maruz kalmaktadır. Bandırma GÜMÇED olarak konuyla ilgili yaptığımız çalışmalar istenilen ve beklenilen karşılığı bulmadığı için Ankara'ya gidiyoruz. Balıkesir milletvekilleri, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve üyeleriyle ve ilgili bakanlarla görüşüp Manyas Kuş Gölü'nün ölmesine izin vermeyeceğimizi belirtiyor, Manyas Kuş Gölünün yeniden o güzel günlere kavuşması, milyonlarca kuşun öttüğü o çok sesli güzel koroyu yaşatmak için var gücümüzle çalışacağımızın altını çiziyoruz. Bu bizim boynumuzun borcudur" dedi.